Het is wel mooi geweest”, vat Huibers zijn besluit samen. De eerste gedachten om met pensioen te gaan, kwamen tijdens de zomervakantie van vorig jaar voor het eerst opzetten. ,,Vorig jaar nam een collega van mij ook al afscheid en vertelde dat die vrije tijd eerst wel wennen is, maar dat je het zeker gaat waarderen”, vertelt hij nadat hij zijn leerlingen voor één van de laatste keren naar huis heeft gestuurd. ,,Toen ben ik aan het overwegen en rekenen geslagen en uiteindelijk besloten vanaf 1 september te stoppen. Ik wilde eigenlijk na het einde van het schooljaar stoppen, na overleg met het pensioenfonds bleek 1 september handiger, dus ik kom na de zomer nog twee weken werken. Er is vast genoeg te doen.”

Sociaal sterk Het voelt als het juiste moment om een punt te zetten achter zijn carrière die ruim veertig jaar geleden begon, waarvan de laatste 33 jaar als leraar van groep 8 en sinds 1980 in hetzelfde gebouw. ,,Ik heb altijd gezegd dat ik stop als ik het nog leuk vind. Ook dit jaar heb ik een fijne groep leerlingen. Ze zijn sociaal sterk, helpen elkaar. Ze hebben ook best wat meegemaakt, vooral toen ze vorig jaar een jongen uit de klas verloren. Dat heeft ze nog meer tot elkaar gebracht. Maar nu ik met deze klas afsluit, blijven de mooie herinneringen over. Ook met de collega’s was het goed.” De organisatie van de jaarlijkse musical noemt Huibers een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. ,,Daar heb ik altijd veel plezier aan beleefd”, zegt hij. ,,Ook omdat het zo leuk was om te zien dat ouders er zoveel voor deden. Daarnaast vond ik het altijd heel leuk als kinderen terugkwamen naar school en rapporten van de middelbare school lieten zien.

Dat je ziet dat ze het naar hun zin hebben, een goede keuze hebben gemaakt. Dat geeft altijd een moment van vreugde.” De ontwikkelingen in het onderwijs hebben de afgelopen 43 jaar niet stilgestaan. ,,Vroeger schreef je de cijfers gewoon op in een schriftje, nu in de computers. Die hebben het ook wel makkelijker gemaakt, maar er zijn ook nadelen. En het is zeker waar dat leraren er veel meer taken bij hebben gekregen en waar ook veel tijd in gaat zitten.” Toch is Huibers het maar deels eens met de huidige kritiek op de werkdruk in het onderwijs. ,,Die is zeker toegenomen, aan de andere kant kun je met vooruit plannen al enige druk voorkomen. En is de werkdruk in andere sectoren ook niet heel hoog?”

Op 31 augustus staat een receptie voor ouders en (oud-)leerlingen gepland. Later op de dag later volgt een etentje met collega’s, maar daarna is het klaar. Op het programma staan dan klussen in huis, tuinieren en fietsen met zijn vrouw, die hij overigens op deze school leerde kennen. ,,In 1980 trouwden we na twee jaar verkering. Daarna werkten we nog tot 2002 samen. ,,Dus ook privé is deze school belangrijk voor mij geweest.”

Vond u deze informatie handig? Vul dan uw naam en email in om wekelijks informatie te ontvangen! Uw privacy zal gerespecteerd worden.

Naam

Jouw email